Elfogadom

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk.
Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információk

Táplálkozás divertikulitisz esetén

A divertikulum egy zsákszerű tágulás az emésztőrendszer falában. Leggyakrabban a divertikulák a vastagbélben lokalizálódnak, lehetnek egyszeresek vagy többszörösek (divertikulózis). Ezenkívül valódi divertikulákra vannak osztva, amelyek a bélfal minden rétegéből származnak, valamint hamis divertikulákra, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a nyálkahártya az izomréteg hibáján keresztül esik ki.

A Diverticulitis a diverticulum fertőzésével és gyulladásával alakul ki. Ez hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás, székrekedés vagy hasmenés, puffadás. A szövődmények ritkán lehetségesek-bélelzáródás, tályog, a bélfal perforációja, a bél és a húgyhólyag közötti fistula.

A diverticulitis enyhe eseteit általában antibiotikumokkal és étrenddel kezelik. A divertikulitisz étrendje átmeneti intézkedés, amelynek célja az emésztőrendszer pihenése. Kezdetben több napig folyékony étrend ajánlott-víz, tea, gyümölcslé, húsleves. A javulás után alacsony rosttartalmú étrendre váltanak.

Rost és diverticulitis.

A rost egy komplex szénhidrát, amelyet a test nem képes megemészteni. Gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és más termékekben található meg. A rost serkenti a bélmozgást, és lágyabbá és terjedelmesebbé teszi a székletet.

Az élelmi rostok csökkent bevitelével a széklet kemény lesz, és a vastagbélen való áthaladása lassú és nehéz. Ez nyomást gyakorol a vastagbél falára, ami diverticula kialakulásához vezethet.

Míg a megnövekedett rosttartalmú étrend megakadályozza a divertikulumok kialakulását, következésképpen a divertikulitist, a rost nélküli étrend segíthet csökkenteni a divertikulitisz tüneteit a perisztaltika késleltetésével, de fájdalmas.

A divertikulitisz kifejezett tüneteinek jelenlétében az étrendben lévő rost napi 10-15 grammra korlátozódik. Ajánlott elkerülni: hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó), teljes kiőrlésű gabonák (barna rizs, zab, quinoa, einkorn), gyümölcsök (alma, banán, körte) és zöldségek (burgonya, sütőtök, kukorica, brokkoli, sárgarépa).

Hasmenés, gáz, puffadás esetén ajánlott a következő termékek korlátozása:

- zsíros, sült ételek;

- teljes tejtermékek;

- cukor termékek;

- mesterséges édesítőszerekkel (izomalt, mannit, szorbit, xilit)készült termékek;

- szénsavas italok, kávé.

A következő termékek alkalmasak divertikulitiszre:

- hal, csirke, marhahús, tojás;

- mandula tej, szójatej;

- joghurt, sajt;

- fehér rizs, finomított búza termékek-kenyér, tészta;

- főtt burgonya, sárgarépa, spenót, paradicsompüré;

- citrom, dinnye, hámozott alma, őszibarack;

- koffeinmentes italok.

Gyakori étkezés ajánlott (napi 4-6 alkalommal), az adagoknak kicsinek kell lenniük, beleértve a több csoportból származó termékeket is, hogy az étrend kiegyensúlyozott legyen. Hasznos naponta legalább nyolc pohár folyadékot (vizet) inni.

Amint a tünetek eltűnnek, fokozatosan hozzáadjuk a rostot, hogy napi 30-35 gramm rostot kapjunk. You will definitely like it exporntoons.net porn of various genres!

 


c929711fb3b70870dae488009ad30429